debug 0507 header1
debug 0507 header2
AUTO.RIA
Що вибрати? Порівнюємо хетчбеки Skoda Fabia та Citroen C3 Назад

Що вибрати? Порівнюємо хетчбеки Skoda Fabia та Citroen C3

Які автомобілі обирають для порівняння клієнти AUTO.RIA?

Вірте чи ні, але від появи на світ перших поколінь нинішніх дуелянтів досьогодні було реалізовано понад 9 мільйонів цих автомобілів на двох! Причому цифру варто ділити порівну, адже статистика продажів в них рівна і за цим показником жодному з суперників не вдається накивати п’ятами від конкурента. Нині порівнюємо пропозиції популярних хетчбеків В-класу - Skoda Fabia та Citroen C3.

Муха майже не сиділа! Авто після тест-драйву: що є у дилерів за 430-670 тисяч гривень?

Справді, за роки випуску обидва європейці розійшлися накладом у більш ніж 4 500 000 екземплярів кожен. Тут варто враховувати, що йдеться про три покоління “Сітроєну” і вже чотири генерації “Фабії”. Чеський компакт випускається з 1999-го року, а французький — з 2002-го. Попри неймовірний ріст популярності кросоверів, хетчбеки ніхто не списує з рахунків. Принаймні, ці.

Що вибрати? Порівнюємо Infiniti QX50 та Alfa Romeo Stelvio

Їх люблять за компактність: в умовах пересування тісними європейськими вулицями це чи не найважливіше, — а також за низьку вартість. До того ж трохи більш універсальні кросовери В-сегменту будують зазвичай саме на базах хетчбеків, а по вартості їх відчутно перевищують. На ринку України ситуація аналогічна: споживач все ще цінує невисоку вартість в поєднанні з гарними експлуатаційними показниками й переліком можливих опцій.

Габарити: Fabia довша і має об’ємніший багажник, C3 - вищий і з більшим кліренсом


Автомобілі дуже схожі за габаритами, та все ж мають відмінності. Четверте покоління “Фабії” створили довшим і ширшим за попередницю, але у висоту вона втратила кілька сантиметрів, тож сприймається компактною в основному завдяки витонченому дизайну. А С3, хоч і поступається по габаритах, та все ж його округлий лобатий силует грає вирішальну роль у сприйнятті об’єму. Нинішні покоління мають лише 5-дверні кузови хетчбек, без варіантів.

Купити новий універсал Skoda Fabia на AUTO.RIA
Предложение о продаже

Оновлений “Сітроєн” вже не сприймається прибульцем з іншої планети: за роки випуску і С3, і решти схожих за дизайном моделей, покупці звикли до хитромудрого дизайну, багатоповерхової оптики та гри з комбінацією кольорів. Та цифри свідчать за себе: довжина Skoda Fabia - 4108 мм, а Citroen C3 - 3996 мм. Важливо зауважити, що вдало організований внутрішній простір обох конкурентів вигідно відрізняє їх за комфортом проїзду навіть високих пасажирів.


Колісна база автомобілів приблизно рівна: 2564 мм проти 2539 мм на користь “чешки”. А виграш нею у довжині дав змогу значно перевищити показник об’єму багажного відділення опонента - 380 л проти 300 л у С3. А це вже різниця у відчутні майже 30%. Втім, “Фабія” і до зміни поколінь була лідером класу за цим показником, тож зараз пальма першості знов лишається за нею.

Тест-драйв Citroen C3: настройка яркости

Відчутна відмінність хетчбеків від кросоверів — збільшений в останніх дорожній просвіт. Він важливий не тільки на міжміських та грунтових дорогах, його основна задача — зручність пересування і паркування в місті. Та попри менший кліренс наші дуелянти за цим показником не поступаються багатьом конкурентам і навіть автомобілям класом вище: 138 мм проти 145 мм, де майже сантиметр на боці “Сітроєна” за рахунок коротших звісів і округлої форми бамперів.

Основні габарити Skoda Fabia Citroen C3
Довжина/ширина/висота, мм 4108 / 1780 / 1459 3996 / 1749 / 1490
Колісна база, мм 2564 2539
Дорожній просвіт, мм 138 145
Об'єм багажника, л 380 300

Двигуни: Skoda не пропонує вибору, Citroen налічує дві модифікації


Очікувати великої моторної палітри від компактних автомобілів не варто, в наші дні виробники ведуть боротьбу за екологію та економічність, відточуючи ці показники на одному-двох силових агрегатах, прописаних кожній моделі. Що ж, це також дуже важливо. На превеликий жаль, чеському автомобілю, який постачається на ринок України, нині прописано лише одну силову установку — атмосферний двигун об’ємом 1,0 літр

Тест-драйв Skoda Fabia NEW: прощай, бюджет!

Його потужність - 80 к.с., а крутний момент усього 93 Нм. В пару йому призначено лише 5-ступеневу механічну КПП. Та сподіваємось, що згодом ситуація зміниться в бік розширення моторної лінійки (в планах імпортера — півтора літра). Французький виробник позитивно відрізняється на фоні конкурента - С3 можна обрати з атмосферним або турбодвигуном, об’ємом 1,2 літра на три циліндри


Атмосферна версія розвиває 82 “конячки” і працює виключно з 5-ступеневою МКПП, а версія з нагнітачем вже має 110 к.с. і безальтернативно працює з 6-ступеневою АКПП. Очікувано, автомобілі з безнаддувними двигунами повільніші: 15,5 та 13,3 с до 100 км/год, де перевага на боці Citroen C3. Потужніший “Це-третій” у наборі до сотні вкладається рівно в 10 секунд і на ходу сприймається досить жвавим автомобілем.

Варто зазначити, що передньоприводні хетчбеки попри свою відносну неквапливість приємно дивують рівнем експлуатаційних витрат — їхній рівень споживання пального приємно тішить, особливо в часи високої вартості та дефіциту бензину. Так, 82-сильний двигун “Сітроєну” потребує усього 5,6-6,2 л пального на 100 км, 110-сильний турбо має більший апетит і змусить заливати щонайменше 6,2-7,8 літра на кожну пройдену сотню кілометрів. А от силова установка “Фабії” взагалі не відрізняється апетитом - 4,1-5,8 л на 100 км.

Силові агрегати Skoda Fabia Citroen C3
Робочий об'єм, л/тип пального 1.0 1.2 / 1.2, турбо
Потужність, к.с. 80 82 / 110
Розгін 0-100 км/год, с 15,5 13,3 / 10,0
Витрата пального, л/100 км 4,1-5,8 5,6-6,2 / 6,2-7,8
Коробка передач/система приводу 5-МКПП, передній 5-МКПП / 6-АКПП, передній

Комплектації та ціни: за опціями конкуренти схожі, але Fabia дешевша на старті


Раніше, згадуючи про хетчбеки В-класу, варто було тримати в голові той факт, що їхні початкові комплектації — це першою чергою компроміс, адже “на старті” автомобіль міг не мати якихось важливих опцій, на кшталт кондиціонування повітря чи системи стабілізації. Зараз таких скупих варіантів заведено уникати: обираючи дешевшу версію, споживач не мусить відмовлятися від життєво необхідних опцій.

Купити новий Citroen C3 на AUTO.RIA
Предложение о продаже
Купити новий Citroen C3 на AUTO.RIA
от 455 000 грн до 717 065 грн

І навіть навпаки, покупцеві пропонуються надзвичайно широкі можливості щодо індивідуалізації. Так, наприклад, “Сітроєн” пропонує обрати серед 97 комбінацій екстер’єру і трьох варіантів інтер’єру. Усього ж у С3 дві комплектації - Feel і Shine, причому перша пропонується лише для 82-сильного двигуна, а Shine - для обох варіантів.

Початкова комплектація Feel постачається з повним списком систем безпеки, круїз-контролем, LED фарами, системою попередження про виїзд зі смуги, розпізнаванням дорожніх знаків, кондиціонером, дзеркалами з обігрівом, підігрівом передніх сидінь, радіоприймачем з USB, Bluetooth і 4-ма динаміками, дахом у колір кузова і на 15-дюймових стальних колісних дисках.


В комплектації Shine покупець додатково отримує безмежні можливості варіантів декору, — щоправда, в більшості випадків за додаткову платню. Також на автомобілі буде встановлену систему Stop&Start, клімат-контроль, складання дзеркал, задній датчик парковки, камеру заднього виду, сенсорний екран на 7’’, 6 динаміків, автомат дощу і світла, протитуманні фари, захисні накладки кузова Airbump, дах білого або чорного кольору та 16-дюймові легкосплавні колісні диски.

Skoda Fabia не відстає в плані оснащення системами безпеки й має вже три варіанти комплектацій: Active, Ambition та Style. Вже з Active автомобіль матиме пакет “Погані дороги”, LED оптику з автоматом дальнього світла, сенсорну мультимедійку з екраном на 6,5 дюймів, 4 динаміки, сталеві колісні диски на 14 дюймів, кондиціонер, передні електросклопідйомники, підігрів форсунок омивача.

Комплектації та ціни нового хетчбека Skoda Fabia. Коли він повернеться до України?
Нові Skoda Fabia продали? Скоро будуть!

В середньому виконанні Ambition ви додатково отримаєте систему контролю тиску в шинах, пакет хромованих елементів інтер’єру, протитуманні фари, сталеві колісні диски на 15 дюймів, регулювання крісла водія за висотою, роздільну спинку заднього ряду та повний пакет Simply Clever. Виконання Style відрізняється більшою кількістю подушок безпеки, запуском двигуна кнопкою, системою утримання автомобіля на схилі, хромованими рамками вікон, амбієнтною LED-підсвіткою елементів салону, шкіряним кермом, легкосплавними 16-дюймовими дисками, задніми електросклопідйомниками та центральним підлокітником.

Вартість Skoda Fabia Citroen C3
Комплектації Active, Anbition, Style Feel, Shine
Ціни, грн 439 390 - 506 620 479 600 - 638 600

У підсумку

Непогано оснащені автомобілі не демонструють видатних динамічних показників у версіях з атмосферними двигунами, але приємно дивують рівнем оснащення і паливною економічністю. Ціни на “Фабію” стартують з позначки 439 390 грн, а за С3 - від 479 600 грн, тим часом як у максимальних комплектаціях їхня вартість також цілком порівняна. Відчутно дорожчий лише С3 з турбодвигуном: він коштує щонайменше 638 600 грн. Враховуючи вартість атмосферних версій, конкуренти не мають особливих відмінностей. А наявні на ринку України суперники від інших брендів зазвичай відчутно дорожчі.

Топ-12 найдоступніших авто з Китаю та Узбекистану. Що є на AUTO.RIA?

Сильні сторони Skoda Fabia - наявність одразу трьох комплектацій, нижча вхідна ціна, гнучкий конфігуратор, що дозволяє обрати серед великої кількості опцій, які не входять у фіксовані комбінації, а також стильний дизайн. Серед переваг Citroen C3 - вибір двигунів, серед яких наявний потужний турбоагрегат, величезна кількість варіантів індивідуалізації, яскравий дизайн і багатше оснащення стартової комплектації. Хай там як, та обидва автомобілі заслуговують на увагу, про що свідчить їхня неабияка популярність у світі. І в Україні зокрема.

Отзывы

Отзывы Skoda Fabia
4.3
Отлично

дизайн кузова, динамика, дорожный просвет, качество материалов, качество сборки
шумоизоляция
Отзывы Citroen C3
4.4
Отлично

дизайн кузова, динамика, качество материалов, качество сборки, коробка передач
дорожный просвет

Подпишитесь на рассылку

Получайте первыми новости в удобном формате

Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье

Каталог автосервисов Украины

Смотреть все →

Перевірено людьми