debug 0507 header1
debug 0507 header2
Тест-драйв Haval H6: Тільки перед! Назад
Тест-драйв Haval H6: Тільки перед!
Журнал AUTO.RIA № 393 Читати журнал →
AUTO.RIA
За підсумками першого півріччя 2020-го цей передньоприводний кросовер увійшов до трійки лідерів українського ринку з продажу автомобілів, вироблених в Китаї: відносно низькі ціни при багатих комплектаціях роблять свою справу. Цього разу на тест-драйві AUTO.RIA побував Haval H6 з 2,0-літровим 190-сильним бензиновим двигуном і 7-ступеневою роботизованою коробкою передач з двома зчепленнями. Чи коштує він своїх грошей?

Опинитися в потрібному місці в потрібний час — вже півсправи. Зараз в Україні, як і в усьому світі, спостерігається зростання сегменту кросоверів, та до того ж вітчизняні автомобілісти стали лояльнішими до продукції з Піднебесної. Так що український дебют молодого китайського бренду Haval, який, нехай так і не покинув, але віддалився від гнізда під назвою Great Wall, припав свого часу вельми до речі.

Китай подавай! В Україні помітно зросли продажі китайських машин. Що купують у 2020 році?

Цікаве спостереження: структура попиту показує, що українські автомобілісти тепер «клюють» не тільки на мінімальну ціну: в лінійці Haval є «молодший» кросовер Н2, - він і компактніший, і суттєво дешевший (навіть з повним приводом, якого у нашого нинішнього гостя не буває в припципе). Однак продажі Н6, який на 27,5 см довший і відчутно дорожчий, йдуть трохи краще. Давайте дізнаємося чому...

Попередні ласки

Haval H6 тест-драйв

Перша поїздка на новому Haval H6 була пов'язана з певними незручностями: старт о 6 ранку, дощ... Втім, обставини не завадили зробити перший висновок: є контакт. Ми ще знайдемо за що йому дорікнути, але базові вимоги більшості власників кросовер покриває легко. Просторий автомобіль вміє тримати високу швидкість на трасі, непогано маневрує і гідно справляється з нерівностями вітчизняних доріг. При цьому в салоні тихо, зручно і приємно знаходитися. У якийсь момент про китайський родовід моделі просто забуваєш.

Рейтинг: самые красивые авто года

В принципі, позитив проявляється і під час знайомства з екстер'єром — але вже при природному освітленні. Спішившись після довгої поїздки, я отримав першу можливість розгледіти авто при світлі дня. І знаєте що? У його зовнішності практично не залишилося нагадувань про горезвісну пристрасть китайського автопрому до копіювання європейських моделей. Схожість із сучасниками, звісно, простежується, але це, скоріше, наслідок погоні за трендами в автодизайні, а не спроба сліпого наслідування.

тест-драйв Haval H6

Особливо помітно, що дизайнери Haval стежать за модою, стає, коли погляд зупиняється на масивній решітці радіатора (втім, на ній же розмістився і суперечливий з точки зору естетики масивний логотип марки). Колеги, які нармотували разом зі мною кола по парковці, скаржилися на «кирпатий» зовнішній вигляд. Машина справді висока, але на дорожній просвіт в 181 мм на міському паркетникові ще мало хто жалівся: бачили ми і більше! Але в цілому кросовер виглядає цілком гармонійно і без особливої азіатчини: не дарма над зовнішністю Н6 працював творець екстер'єру лінійки BMW Х П'єр Леклерк.

Бренд-сигнал

Haval H6

Відкриваючи двері перед входом в салон можна побачити, як на землі з'являється світлова проекція логотипу марки (спеціальна опція для H6). Виглядає дуже помітно, але на цьому зайвий пафос і закінчується: інтер'єр досить лаконічний, хоч і не позбавлений свого стилю. Салон оздоблено приємними матеріалами, збірка якісна. Їзда по «гребінках» і ямах одеської траси не виявила в салоні «цвіркунів», і навіть цілеспрямована спроба членів екіпажу «витиснути» скрегіт, натискаючи на передню панель в дослідницьких цілях, не увінчалася успіхом.

Haval H2: Окно в Европу

Центральна консоль злегка повернена у бік водія і має діагональний нахил. Піднявши крісло вище (є така можливість), відчуваєш себе як за роялем: весь функціонал під рукою і повністю потрапляє в поле зору. При цьому голова в стелю ще не впирається — принаймні, у водія «нормального» середнього зросту...

тест-драйв Haval H6

Управління мультимедійкою тут здійснюється як через сенсорний дисплей, так і за допомогою спеціальної «шайби» на центральному тунелі під правою рукою. Тут же знаходяться і кнопки перемикання режимів роботи АКП: їх три (NOR, ECO і SPORT).

Топ-10 кращих автомобільних інтер'єрів року

З простором для екіпажу у 4,6-метрового Haval H6 проблем немає. Але будьте напоготові: кинувши на заднє сидіння сумку або пляшку води, попрощайтеся з ними аж до зупинки — тягнутися туди з передніх крісел доведеться як за світлим майбутнім, і, швидше за все, безрезультатно. Далеко!

кроссовер Haval H6

Зате пасажирів заднього ряду очікує повне роздолля: місця на гальорці - завались: великий запас «повітря» перед колінами і комфорту вистачає. Матеріали тут так само гарні, як і в передній частині салону. Двом позаду буде більш ніж зручно, та ще й додаткові розетки USB на кожного з пасажирів передбачені. Причому, навіть в базі.

Із третім пасажиром проблем теж не передбачається: головне щоб він був не надто потужної статури. Центральна частина заднього дивана пласка, тунелю на підлозі немає, стеля на голову не тисне... Стерпиться — поїдеться!

Що не так?

Haval H6

Враховуючи, що назва самого бренду Haval є похідною від «Have all» (англ. «мати все»), дивно було виявити відсутність навігації. Так, з цієї заковикою журналіст AUTO.RIA зіткнувся ще на дебютному тест-драйві компактного «кросівка» Haval H2, - але ж Н6, по ідеї, має бути крутішим... Втім, саме компонування робочого місця водія допомогло вирішити і цю проблему. Будь-який смартфон з відкритими картами гармонійно поміщається на торпедо буквально поверх 12-дюймового сенсорного екрану. При різкому маневруванні гаджет, звичайно, «піде своїм шляхом», - але, на щастя, в ході нашої поїздки таких випадків не відбулося. Загалом — дивний, копійчаний привід для економії.

Тест-драйв Haval H9

Тим більше, що «схрестити» наш лайфхак з роботою камери заднього виду фізично неможливо (смартфон лежить прямо на дисплеї). А варто було б: картинка при парковці заднім ходом класна, навіть у темний час доби. Більш того, в майбутньому «офіціали» обіцяють ще й камеру з оглядом 360 градусів. Тільки при переході з «реверсу» на «драйв» екран продовжує транслювати зображення за кормою, поки машина не розженеться швидше за 20 км/год. Цікаво, навіщо?

Haval H6

І ще пара слів про головний пристрій: для меломанів є паршива новина. Хороший звук з «голови» вдалося витягти тільки на відтворенні радіо: при трансляції через Bluetooth музики зі смарфона (офіційний iTunes, де на якість звуку гріх скаржитися) колонки видають чудернацький интершум. Ще й діапазон гучності помітно падає: врешті, змінюючи джерело аудіосигналу, доведеться спішно тикати перемикач Volume. І це в комплектації Supreme з 10-ма динаміками, сабвуфером і підсилювачем! Сум...

«Джип», недорого: 15 кросоверів віком до 10 років, ціною до $10 000

Що ж стосово розташування кнопок і регуляторів, то до деяких речей доведеться просто звикнути. У певних випадках досить перемкнути мозок на філософію «справа-наліво». Наприклад, там, де у європейців майже напевно «шайба» буде крутити звук аудіосистеми, тут виявиться регулювання клімату. Однак і від нестандартних підходів буває зиск: лампочки світлового сигналу про перешкоду в мертвих зонах виведені в салон, а не знаходяться на бічних дзеркалах. У негоду і снігопад ми за таке ще подякуємо.

Маневр-проходження

Haval H6

Приємні відчуття при водінні теж супроводжувалися дещо дивними враженнями. При наявності передньої незалежної підвіски McPherson, двохважільної ззаду і значного кліренсу, залазити на бордюри і долати вибоїни легко і весело. Натомість, дрібні нерівності асальту, як не дивно, чітко транслюються на хребет водія.

Що купити? 10 дизельних кросоверів з пробігом, дешевших за $9 800

Звісно, на «конкретне» бездоріжжя потикатися за кермом Haval H6 не варто: повний привод для кросовера не передбачено в принципі (як мінімум, для українського ринку), тож розраховувати, в разі чого, доведеться тільки на «передок». Натомість, компроміс між керованістю і м'якістю їзди кросовера можна вважати більш-менш вдалим.

Haval H6

При їзді по трасі на середніх швидкостях доводиться активно підрулювати, але чим далі стрілка спідометра йде вправо, тим менше зусиль доведеться докладати. Втім, якщо «топити на всі гроші», витрата 2,0-літрового турбомотора легко перевалить за 17 літрів на сотню. Отакої...

ТОП-20 найпопулярніших кросоверів та SUV в Україні

У водіїв, які тяжіють до дотримання ПДР, витрати будуть скромніші: заявлений показник споживання пального в змішаному циклі не надто далекий від правди. До «паспортних» 8,5 літрів на сотню нам, правда, дотягнутися так і не вдалося, але рівень в 9 літрів зафіксувати вийшло. Правда, в режимі Eco і з найніжнішим поводженням з педалями.

Haval H6

Трохи заощадити допомагає і система стоп/старт, доступна у всіх комплектаціях Н6. Правда, сама система — не без приколів: щоразу раз автоматичний запуск двигуна супроводжується морганням фар: дратує жахливо!

Топ-10 кросоверів 2020 року. Що купували на карантині?

Заради інтересу трохи проїхав і на машині з 1,5-літровим бензиновим турбо потужністю 163 кінських сили. Судячи з усього, цей той же агрегат, що був на тестовому Haval H2, - тільки сил у нього трохи більше. Але для 2,3-тонного Н6 навіть 163 сил замало, тож 2,0-літровий моторчик — якраз те що треба.

Haval H6

Будь-який із зазначених агрегатів працює з новою 7-ступеневою роботизованою коробкою передач DCT, роботу якої можна назвати абсолютно непомітною. Нічого дивного: це одна з найсвіжіших розробок Continental з «мокрим» подвійним зчепленням.

Пролітаючи над Європою

Haval H6

Під час презентації нового Haval H6 спікери робили особливі акценти на безпеку машини: фраза «5 зірок на краш-тестів» звучала частіше, ніж гімн на Майдані. Але варто зважити, що на разі йдеться про китайський NCAP. Про його відмінності ми якось розповідали в нашій статті. А європейські фахівці машину не тестували.

Лицо посерьезнее! В Украину везут новый Haval H2

Та й не будуть. Справа в тім, що Haval більше не прагне до Європи. Про це, крім маркетологів, прямо свідчить вся лінійка силових агрегатів класу з нормою токсичності вихлопу «Євро-5». Бренду, в свою чергу, поки що вистачає ринків, та й рідного Китаютеж. Рубати вікно в Старий світ, про який говорилося в тест-драйві моделі Н2, китайці до 2020 року так і не взялися. А там почалася пандемія коронавірусу, і всі зроблені заздалегідь плани пішли нанівець...

10 найдоступніших нових автомобілів з «автоматом»

Тим не менш, до питання безпеки поставилися вкрай серйозно. По дві фронтальні та передні бічні подушки йдуть вже в стандартній комплектації. Датчик пристебнутого ременя — у базі (комісари EuroNCAP були б задоволені). У більш дорогих версіях почнуть з'являтися системи допомоги при зміні смуги і попередження про вихід з неї, та й решти електронних асистентів довго чекати не доведеться.

Гордість і упередження

Haval H6

Кросовер Haval H6 одразу показував, що має всі шанси прижитися на українському ринку, - і помалу виправдовує довіру. Більш того, на тлі загальної метушні в сегменті SUV, він міг би стати гідним суперником. Ціна машини, прямо скажемо, далека від дрібнички, - але все ж залишається конкурентоспроможною: за найпростішу версію кросовера з 1,5-літровим мотором дилери просять 560 700 гривень. Правда, одразу уточнюють, що одну з акційних машин можна встигнути вихопити набагато дешевше.

тест-драйв Haval H6

Але навіть вона (з безальтернативним «роботом»!) не буде здаватися «голим бубном». За «повний фарш» доведеться викласти під 640 тисяч гривень, але й це ще не край: кросовера можна дообладнати всілякими забавками додатково до суми зазначеної в прайсі. Крім, хіба що, системи повного приводу...

Купити новий Haval H6 на AUTO.RIA
Пропозиція про продаж
Купити новий Haval H6 на AUTO.RIA
від 522 931 грн до 640 534 грн

І все ж потенційним покупцям спершу доведеться подолати самих себе, - точніше, упередження проти техніки, зробленого в Китаї. Інших критичних проблем у машини просто немає. Але все по поличках, як завжди, має розставити час. Зовсім недавно, вже за нашої пам'яті, «японців» вважали дешевим ширвжитком, а на машини з Південної Кореї пирхали різноманітні гаражні експерти. І хто тепер у нас у трійці найпопулярніших кросоверів?

Тест-драйв Haval H6

Відгуки про Haval H6

Підпишіться на розсилку

Отримуйте першими новини в зручному форматі

Інші матеріали журналів

Прокоментуйте першим

Додати коментар до статті
Обирайте для свого авто
Підібрати

Каталог автосервісів України

Дивитись всі →

Перевірено людьми