debug 0507 header1
debug 0507 header2
Тест-драйв Mazda CX-30. Альтернатива? Качки! Назад
Тест-драйв Mazda CX-30. Альтернатива? Качки!
Журнал AUTO.RIA № 349 Читати журнал →
AUTO.RIA
За кілька днів до початку офіційного пан-європейського тест-драйву нового кросовера Mazda CX-30 пресслужба японської компанії розповсюдила «шпигунські фото» прототипу свого першого електромобіля - звісно ж, у кузові СХ-30. Інформація врешті виявилася маркетинговою «качкою», проте післясмак цього вкиду чітко дав про себе знати вже після зустрічі з яскравою, але дуже неоднозначною новинкою. І ось чому ...

Це відрядження відпочатку дало зрозуміти: буде «весело»! Сонячна Барселонщіна зустріла скромну делегацію українських журналістів нетиповою навіть для нашого вересня холоднечею, а варто було дістатися до виставлених на відкритій парковці аеропорту автомобілів і прицілитися для зйомки перших кадрів, як тієї ж миті впав дощ.

Мокрое дело: 10 советов для безопасной езды в дождь

Справжня, мерзенна, холодна злива склеїла в одну сіру пляму залізобетонні конструкції аеропортівських задвірків і асфальтове покриття паркінгу. Які тут фото? Мружачись від холодних крапель, які сікли просто в очі, я швиденько вхопив запропонований мені ключ-брелок безконтактного доступу і помчав на світло...

Дякую організаторам, що машина мені дісталася фірмової «маздовскої» масті Soul Red Crystal - повз неї і вночі не пробіжиш... Тут головне - не вскочити за кермо такох ж бездонно-червоної СХ-5 групи супроводу: щоб навчитися махом відрізняти новинку від «старшої» моделі, доведеться витратити певний час на пошук нюансів.

По-перше, це красиво

Не можу назвати себе прихильником дизайнерського копі-пасту, який раз у раз беруть на озброєння автомобільні бренди при наведенні корпоративного стилю в своїх модельних рядах, але «Мазді» цей гріх я готовий пробачити без застережень. Довгий, злегка вигнутий капот з гострим «дзьобом», масивною хромовою «кісточкою» і вузькими, глибоко посадженими фарами: такими словами можна описати всю сучасну лінійку японської марки без винятку. Гаразд, є у них ще дивакуватий пікап BT-50, але навіть цьому народженому «Фордом» ковбоєві на конвеєрі прилаштовують іншу розкосу світлотехніку ...

Тест-драйв Mazda CX-3: Придется договариваться

Новий CX-30 беззастережно гарний, хоча насправді сплутати його з «братвою» по лінійці кросоверів Mazda напрочуд легко. Тільки придивившись як слід починаєш помічати: у нього легша корма, тонший і швидший силует, ніж у СХ-5 . До того ж, на задній стійці у нього немає дизайнерського скляного «потиличника», через який «молодший» CX-3 здається ще меншим, ніж він є насправді ... Як на мене, «тридцятка» - це нагармонійніший і найпривабливіший автомобіль Mazda в усьому чинному модельному ряді!

Головне, - не заплутатися в індексах: лінійка «це-іксів» , як і раніше, починається з манюньої, як бейсболка, але цілком респектабельної під час їзди CX-3. Побудований на базі субкомпактного хетчбека Mazda2, який не знайшов свого часу любові на українському ринку, СХ-3 має «теоретично п'ятимісний» кузов довжиною 4275 мм з колісною базою 2570 мм і багажником (чудес не буває!) у 351 літр. У оновленого CX-5 «візок» вже власний, а габарити солідніші: довжина 4544 мм, відстань між осями 2700 мм і багажний відсік на 504 літри поклажі... А тепер - увага, питання! Чому між двома цими автомобілями не знайшлося місця для індексу Mazda CX-4?

Річ у тім, що воно знайшлося... але не «між»! Кросовер CX-4 у «Мазди» таки є, тільки він насправді занато великий, щоб його так називали! Спроєктований спеціально для бездонного ринку Китаю, CX-4 побудували на базі CX-5, «прокачавши» одним махом не лише конструкцію підвіски, але і розміри кузова. Як наслідок китайці отримали 4,64-метровий автомобіль з сильно підрізаними задніми стійками даху: купе-кросовер, який за межами Великої китайський стіни не продається. Чекайте, а що ж отримали ми?

Тест-драйв купе-кросовера Porsche Cayenne Coupe

Нам пропонують елегантний, відмінної статури кросовер довжиною 4394 мм, побудований на базі нової «трійки». Причому, зі звичайним, не надто заваленим на голови задніх пасажирів дахом, колісною базою 2 654 мм і багажним відсіком ємністю 430 літрів - якраз між СХ-3 і СХ-5! І з дивним індексом, який трохи збиває з пантелику. Втім, повинна ж бути в автомобіля хоч якась загадка?

Інший бік

Якщо відверто, загадок (точніше, питань) протягом знайомства виникає чимало. Кросовер загалом має просто відмінний вигляд, - але навіщо, скажіть, йому такі широкі захисні накладки на бортах та на колісних арках? Прохідності вони точно не додають, - а вигляд, як на мене, мають доволі незграбний. Зрозуміло, що затемненою «спідницею» розробники хотіли підкреслити: автомобіль у нас, мовляв, високий, сухорлявий, з великими колесами - однак пропорції у СХ-30 і без того цілком акуратні.

Що вибрати? 9 компактних кросоверів, потужніших за 200 к.с.

Так, кліренс у новинки - лише 175 мм, але 20-сантиметрового від нього ніхто і не очікував! Колеса, як на теперішні часи, тут не величезні: у топі, як на моєму тестовому екземплярі, - 18 дюймів, але бувають і скромні 16-дюймові «литки». Та це й добре: підвіска і нерви водія залишаться цілими, ну і на зимовій гумі не доведеться розоритися... Як на мене, пластикового канта у три пальці завширшки (як у того ж CX-5) по борту і на арках новому кросоверу б вистачило.

Натомість в інтер'єрі - жодних «позашляхових наворотів» на кшталт додаткових ручок для пасажирів чи подібного пластикового декору. Все надзвичайно елегантно, добротно зроблено, вкрито дорогими матеріалами і... легко впізнається. За великим рахунком, передня панель нового CX-30 - щось середнє між архітектурою торпедо Mazda3 і «старшої» СХ-5. Нагорі - покрита крутою сідельною шкірою, але не занадто висока м'яка накладка, в яку акуратно встромили дисплей інформаційної системи.

Вытирайте ноги! 10 лучших интерьеров года

На цей відносно невеликий (діагоналлю 8,8 дюйма) широкоформатний екранчик, до речі, тепер виводиться картинка панорамної системи огляду - не передати, яка зручна річ при маневрах у тисняві (хоча в цілому до оглядовості СХ-30, варто зазначити, немає жодних зауважень)! Натомість дефлектори системи вентиляції тут не вбиті хромованими п'ятикутниками на найвиднішому місці, а непомітно врізані у вузьку поперечну планку, яка розділяє панель по горизонталі. В очі вони не впадають, але й претензій до вентиляції немає: навіть у вогку холодну погоду минулося без «туману» на вікнах.

Стоп, тут є ще два повітроводи обабіч щитка приладів, - але вони так грамотно інтегровані в його оформлення, що не одразу й помітиш. І, що характерно для нового CX-30, вони чітко повернені у бік водія: кому ще незрозуміло хто тут «робить погоду»? Втім, це не означає, що решті членів екіпажу доведеться хекати на жорстких лавках: новий кросовер, за словами Ізабель Вінсент з європейського офісу Mazda, намагалися зробити якомога більше «людино-орієнтованим». Тобто, «усім сестрам кульчики»: клімат - з роздільними зонами комфорту, задні сидіння - із спеціально прорахованою висотою посадки і формою подушок, які допомагають усістися на "гальорку", не відчувши дискомфорту через збільшений дорожній просвіт...

А переднє пасажирське сидіння - привід для окремої розмови: його форма, щільність і висота валиків бічної підтримки проектувалися так, щоб людина праворуч від водія могла з комфортом вмоститися на ньому боком. Ну, щоб не підвищуючи голосу і без хрускоту в шийних хребцях спілкуватися з сідоками другого ряду. Цікаво, що про цю особливість я довідався тільки після того, як пересів з пасажирського крісла за кермо: відчуття від сидушки зо-о-овсім не ті! Робоче місце водія щільне, з надійною бічною підтримкою (особливо в середній частині спини) і без шансів сісти «упівоберта»: не відволікайся від керма!

Правда, про водіїв-роззяв, які вважають за краще частіше дивитися в очі співрозмовнику, ніж на дорогу, японці теж подбали: на нашому CX-30 встановлена ціла купа віртуальних асистентів, готових підставити керманичу міцне електронне плече. І нехай системи утримання в смузі руху або активний круїз-контроль - це вже фактично «обов'язкова програма»: тут є дещо цікавіше.

За какие электронные помощники готовы платить украинцы? Исследование

Наприклад, система оповіщення про автомобіль, який наближається зліва в поперечному напрямку (FTCA): може опис функції звучить дещо несерйозно, але якщо згадати як водій почувається, «висуваючи» довгий капот у бічний потік серед припаркованих автомобілів на виїзді зі стоянки або другорядної дороги, її значення вже починає ставати очевиднішим.

А ще тут встановлено систему контролю втоми водія (DMS): за допомогою інфрачервоної камери вона стежить за мімікою керманича (положенням очей, повік, куточків рота і т.д.), порівнює їх зі зміною активності використання органів управління (дрібні рухи кермом, періодичність і різкість натискання на педалі) і робить висновок про те, наскільки водій стомлений дорогою.

Спал, как убитый: Как не задремать за рулем

Японці обіцяють, що у небезпечних випадках DMS почне «будити» водія сигналом зумера і готувати гальма до активних дій. На початку поїздки я навіть спробував сонно гримасувати і незграбно тиснути на педалі, щоб спровокувати «електронних санітарів» на якісь дії, - однак безуспішно. Може погано прикидався...

Зупиніться!

А поки я прикидався, що засинаю за кермом, новий CX-30 прикидався, що їде. Без жартів: в якості серійного обладнання для старту продажів у Європі, на тест-драйві в Барселоні були представлені два варіанти силової установки: 1,8-літровий турбодизель Scyactiv-D потужністю 116 к.с. і 122-сильний бензиновий атмосферник об'ємом 2,0 літра. Для машини спорядженим вагою під півтори тонни? Силачі, один крепший за іншого!

Наконец-то поедет! Mazda3 получила самый мощный мотор в линейке

Та перш ніж ви «на нервах» спробуєти викинути у вікно свій телефон або принаймні клавіатуру ПК, запам'ятайте два важливих факти. Перший: жодного з цих моторів на українському ринку не буде! Другий: після тривалих перемовин у головному офісі «Мазди» японці пообіцяли поставити спеціально для України 2,0-літровий бензиновий двигун у конфігурації M Hybrid (тобто, з автоматичним відключенням двох циліндрів на малій тязі, стартер-генератором великої потужності, додатковою літій-іонною батареєю для нього і електромеханічними гальмами для рекуперації гальмівної енергії) зі збільшеною до 150 «коней» потужністю. Плюс 28 к.с. - не скажу, що «бомба», але має бути веселішим.

Правда, такої оборудки доведеться трохи почекати: початок поставок СХ-30 зі 150-сильним мотором і 6-ступеневим "автоматом" перебірливими українським клієнтам не світить щонайменше до початку 2020 року. А що тепер робити українським журналістам, які вибралися для знайомства з кросовером аж до Барселони? Погода підкачала - навіть на пляжі у службовий час не поваляєшся... Тож вибір невеликий: брати машину зі 122-сильним агрегатом і «намагатися отримати задоволення»!

Сатурну не наливать! Топ-10 самых экономичных гибридов

Зізнаюся, враження від водіння новинки виявилися не такими сумними, як це спочатку здавалося «на березі» під час вивчення шпаргалки з ТТХ: новий CX-30 їде, скажімо так, цікаво. Перше, що слід відзначити, - значний прогрес в шумо- і віброізоляції: вона тут хороша настільки, що навіть спроби взяти «сотню» силою, загинаючи педаль акселератора мокрими чобітьми, не призводять до акустичного дискомфорту. Двигун, звісно, десь там репетує, - але в салоні при цьому його майже не чути: можна обмінюватися дошкульними зауваженнями навіть не підвищивщи голосу.

«Рентген» базових технологій, закладених до конструкції нового CX-30: кузов з елементами з надміцної сталі, ходова частина з торсіонної балкою ззаду, регенератор гальмівної енергії, посилений генератор і літій-іонна батарея системи M Hybrid.


Причому, завдяки напрочуд «шовковій» (дарма що 6-ступеневій) АКПП сам процес розгону виявляється доволі приємним - хоч і триває це задоволення трохи довше ніж можна побажати. «За паперами» новий СХ-30 зі 122-сильним мотором і «автоматом» добирається до 100 км/год за 11,2 секунди (в реальних умовах, думаю, вийде приблизно на секунду-півтори більше).

Що ж, у 132-сильного KIA Sportage з бензиновим 1.6 GDI на цю ж вправу йде приблизно стільки ж: 11,5 с - причому, на «ручці»! А «Спортяга», нагадаю, найпопулярніший в Україні кросовер протягом багатьох місяців... Значить, купують не лише «за секунди»?

Ні, продовжуйте ...

Під кінець тестового дня туга на обличчях українських журналістів все ж таки пробила діру в обороні організаторів, - і нам «на п'ять хвилин» видали ключ від неприкаяного CX-30, який протягом дня бив байдики у куточку паркувального майданчика. Він, як виявилося, обладнаний новим високотехнологічним 180- сильним мотором Skyactiv-X. Цікаво, що моторний відсік цього кросовера був заблокований: спритні організатори навіть прибрали ручку відкривання капота «в ногах». Сфотографувати агрегат «в дикому вигляді» вдалося пізніше - на спеціально виставленій для огляду і зйомки машині, однак найбільше мене, як ви розумієте, цікавили не картинки...

Купити б/у Mazda CX-9 на AUTO.RIA
Пропозиція про продаж
Купити б/у Mazda CX-9 на AUTO.RIA
від 285 580 грн до 1 296 533 грн

Що ж, «5 хвилин», які врешті перетворилися на півгодинну поїздку напівпорожніми іспанськими «районками» - ще не привід робити поспішні висновки. Тому буду лаконічним: розраховувати на якісь нові, екстраординарні враження не варто. Так, через високий (16,3:1) ступінь стиснення 2,0-літровий Skyactiv-X скрекоче, як німецький турбомотор, однак повадки у нього скоріш «атмосферні»: потужність зростає плавно і рівномірно зі збільшенням оборотів, хоча крива крутного моменту, досягнувши пікових 224 Н·м приблизно на 3000 об/м, не падає нижче ніж 200 «ньютонів» аж до 6000 об/м.

Урешті, якщо добряче «наступити», СХ-30 з таким агрегатом розженеться до сотні за 8,9 секунди, впершись у «стелю» на позначці в 204 км/ч. Прогрес, звісно, істотний - та чи буде він співмірний вартості цього мотора? Дізнаємося ближче до весни. У Німеччині, наприклад, де новий кросовер вже доступний до замовлення, різниця у вартості найдоступніших комплектацій СХ-30 зі 122-сильним «мікрогібрідом» Skyactive-G (від € 24 290, причому, варіантів потужністю 145, 150 і тим більше 165 л.с. для цієї моделі не пропонують взагалі) і 180-сильним Skyactive-X (від € 26 790) становить 2500 євро. На наші гроші - десь 68 тисяч гривень: імовірно, приблизно такою ж буде доплата за повний привод для нового CX-30 в салонах українських дилерів. А що б вибрали за 70 «штук» ви?

Вы будете смеяться: электромобилям и гибридам VW грозит отзыв из-за проблем с экологией

Зараз, мабуть, саме час озвучити питання, яке повис над українським ринком гірше за дощову хмару: навіщо японці обмежують постачання малопотужними агрегатами, якщо в розпорядженні бренду є ті ж атмосферні мотори з доволі задерикуватими настройками (я вже мовчатиму про 231-сильний бензиновий турбомотор Skyactiv 2.5T)? Тут уся річ в екологічних обмеженнях: як відомо, в Україні до 31 грудня 2019 року діють норми Євро-5.

Електромобілі подешевшали. А можна ще дешевше?

А з 1 січня, якщо до того моменту наші законодавці не ухвалять іншого рішення, стане чинним регламент Євро-6, з яким у виробників дружба поки складаєтся, скажімо так, по-різному... Саме тому «овочеві» налаштування багатьох сучасних ДВЗ і високотехнологічні рішення на кшталт мотора Skyactiv-X - не більше, ніж спроба «влізти» в межі показників, за порушення яких погрожують гігантськими штрафами, недоступними ринками та іншими «радощами» глобального бізнесу.

Альтернатива? Вона є, - і це... качка. Та сама маркетингова «качка» , яку японці сфотографували в Скандинавії під виглядом нового електромобіля Mazda. Попри маскувальний декор та грубо прилаштований «по живому» саморізами роз'єм зарядного пристрою, тестовий «мул» e-TPV натякнув, що шасі нового СХ-30 в принципі готове для установки повністю електричного приводу. Гарні новини: як ми вже переконалися протягом тест-драйвів, електромобілі з установками навіть відносно невеликої потужності виявляються набагато цікавішими, динамічнішими за машини з ДВЗ - усе завдяки високому значенню пускового крутного моменту.

Вибрати новий кросовер Mazda на AUTO.RIA
Пропозиція про продаж
Вибрати новий кросовер Mazda на AUTO.RIA
від 566 320 грн до 1 318 900 грн

Новий Mazda CX-30 - саме той випадок, коли автомобіль мав би їхати настільки ж класно, наскільки класно він виглядає. Звісно, в Україні (і, напевно, не тільки у нас) цей кросовер часто купуватимуть просто «за гарне личко» і тихий комфортабельний салон, - а для спокійної впевненої їзди йому вистачить і 150 «коней».

Хоча я таки повівся б на ту «електричну качку» ...

 

Відгуки про Mazda CX-30

Підпишіться на розсилку

Отримуйте першими новини в зручному форматі

Інші матеріали журналів

Прокоментуйте першим

Додати коментар до статті
Обирайте для свого авто
Підібрати

Каталог автосервісів України

Дивитись всі →

Перевірено людьми