debug 0507 header1
debug 0507 header2
Тест-драйв Toyota Highlander: Квартирне питання Назад
Тест-драйв Toyota Highlander: Квартирне питання
Журнал AUTO.RIA № 389 Читати журнал →
AUTO.RIA
Рано чи пізно в житті кожного автомобіліста, що сформувався в сімейному плані, виникає питання про розширення корисної площі й пасажиромісткості його транспортного засобу. Голова сім'ї починає перебирати варіанти, придивляється до мікроавтобусів і мінівенів. А якщо формат автобусів не підходить? Тоді цей аргумент здатні задовольнити кросовери, - але ціна питання може, що називається, "кусатися", а значить для придбання такого автомобіля доведеться сформуватися ще й у фінансовому плані. Словом, розмова сьогодні буде серйозна: сідайте зручніше.

На всі питання, що виникають в процесі вибору, сьогодні спробує дати відповіді середньорозмірний кросовер Toyota Highlander 2020-го модельного року. У специфікації для українського ринку автомобіль обладнаний семимісним салоном з трьома рядами оббитих шкірою сидінь. Те, що треба! Під капотом новинки - добре відомий на ринку 3,5-літровий бензиновий V6 із заводським індексом 2GR-FKS на 249 к.с. в парі з 8-ступеневим "автоматом" Aisin.

ТОП-20 найпопулярніших кросоверів та SUV в Україні

Привод - постійний повний. Комплектація тестового авто включає вентиляцію передніх крісел, панорамний дах, сучасну мультимедіа з 11 динаміками та сабвуфером, широкий список електронних систем безпеки і цілу прірву місця для пасажирів та їх багажу. За такі зручності дилери, однак, просять майже 1 600 000 грн. Але, по-перше, трохи простіша комплектація буде відчутно дешевшою, а в деяких випадках навіть такий підсумковий цінник не зможе відлякати потенційного покупця. Зараз поясню чому.

Інша справа

Новий "Хай", попри доволі помітні габарити (а це майже 5 метрів у довжину!) загорнутий в дуже привабливе пакуквання. Виразний передок цікавий твердим поглядом світлотехніки та суворою мудрованою формою переднього бампера. Довгу бічну частину вдалося зробити мускулистою і підтягнутою, не в останню чергу завдяки виштамповці, що починається внизу передніх дверцят і простягнулася до "чверті" над заднім колесом.

toyota highlander 2020


У неї ж плавно інтегровані задні, тонкі як для таких габаритів авто, ліхтарі, а підтягнутості додає рубаний задній бампер, візуально прив'язаний до бічної частини чітко окресленою фаскою. Краса та й годі! Особливо в доброзичливому сіро-блакитному кольорі, вряди-годи використаному "тойотівцями" для своїх середньорозмірних SUV-ів. І від звичної похмурості і насупленості не залишилося й сліду. Вельми популярний досі Highlander попереднього покоління, хоч і був гарний і акуратний з виду, на тлі новачка здається грубуватим, навіть неотесаним.

Все новые Toyota на AUTO.RIA
Пропозиція про продаж
Все новые Toyota на AUTO.RIA
від 372 360 грн до 5 061 711 грн

А "наш" - просто красень, звідки не поглянь! Але якщо зовнішність судилося розглядати в основному роззявам, то інспектувати новий інтер'єр почала ціла група експертів, представників відразу чотирьох поколінь моєї сім'ї. І якщо раніше машини "за півтора ляма" нерідко примушували домашніх соромитись, то тут вони відразу взялися жваво обговорювати інтер'єр новинки, сидячи на розкішних кріслах в освіжаючих потоках прохолодного повітря.

Спека, поки тривав цей тест-драйв, змушувала асфальт плавитися, що, схоже, зводило з розуму навіть водіїв кабріолетів, які не особливо затримуються в столичних пробках. Загалом, першим враженням для всіх семи їздців, включаючи мене на місці водія, стали здібності кліматичної системи по охолодженню просторого салону.

Можна розслабитися

За лічені хвилини "Тойота" наповнюється приємною прохолодою, і з другого ряду починають доноситися прохання зменшити "натиск" холодильної установки. Втім, власникам зі стажем, які звикли до їзди на "Хайлендері", буде зручно користуватися персональним клімат-контролем на другому ряді й особистими "дуйками" на третьому. Середній ряд, однак, ще балує і підігрівом дивана. Теж важлива опція, щоправда, поки трохи не надто запитувана.

toyota highlander 2020


Там же є і два гнізда для швидкої зарядки гаджетів, і сонцезахисні шторки на бічних вікнах, широкий підлокітник з підстаканниками, регульована по нахилу спинка, та й самі крісла переміщаються вздовж салону, регулюючи простір для ніг пасажирів "гальорки". Їх, своєю чергою, ущемленими теж назвати не вийде: місця там хоч і на двох, зате сидіння досить широке, запасу "повітря" над головою вистачає навіть для моїх 188 см зросту, є регулювання кута нахилу спинки, по два підстаканники на сторону й прийнятний рівень жорсткості самого крісла.

Купити б/у Toyota Highlander на AUTO.RIA
Пропозиція про продаж
Купити б/у Toyota Highlander на AUTO.RIA
від 501 930 грн до 1 077 300 грн

Дітвора жваво посіла місця в третьому ряду, а на мої розпитування про комфорт зазначила тишу, простір і, що найголовніше, майже повну відсутність вібрацій кузова. Це досить дивно, адже сидіння третього ряду встановлені якраз над задньою віссю, - але з чого б дітям темнити? Тим більше, що сам водій, так само як і передній пасажир, не має ні найменшої підстави нарікати ні на плавність ходу, ні на дефіцит простору.

Немає питань

Широченний підлокітник між передніми кріслами - відмінна тому ілюстрація. До того ж у першого класу є навіть можливість охолодити свої розпечені у спеку крісла, щоб не прилипати стегнами до м'якої шкіри оббивки. Панель приладів - очей не відірвати, а інформативність цього разу не підвела. До її меню доведеться пристосуватися, але основну інформацію зчитувати зручно. До того ж, на автомобілі є проєкційний дисплей з підказками, який істотно полегшує життя новачкам за кермом "нашого" здорованя. Дизайн передньої панелі в цілому розділив думки екіпажу навпіл.

toyota highlander 2020


Хтось оцінив якість матеріалів, наявність полички над бардачком і зручних ніш для дріб'язку та мобільних девайсів, друга половина раділа можливості підключити свої смартфони до бортової системи. Я ж бурчав найбільше, хоча і залишився задоволений всім, крім дизайну центральній консолі. Ні, за рішення почати накладку дефлектором обдуву і роздвоїти його по центру, умістивши туди весь блок мультимедіа і клімату я голосую обома руками. Але за те, що кнопки "клімату" опинилися високо, й до них доводиться тягнутися, відриваючи руку від важеля КПП - "мінус".

Тест-драйв Toyota Camry Hybrid: Позеленел и не жрет

А ще в центральній частині торпедо мені "не зайшло" рішення з великою кількістю чорного глянцю. Загалом виглядає похмуро, і на його тлі біла підкладка Apple CarPlay виглядає недоладно й займає дуже мало місця від загальної площі тієї самої "лопати", в яку перетворилася накладка, що почалася так акуратно.

Можу, але чи варто?

На цьому місці багато автомобілістів, особливо старшого покоління, напевно, згадали строкаті тойотівські вставки "під дерево". Добре, що цих вишукувань в "Хайлендері" більше немає. На цьому обговорення комфорту моїм пасажирським складом не закінчилося, але ми плавно рушили і я включився в процес керування вседорожнім шатлом. Хоча, забігаючи наперед, зізнаюся, на відвертий "бездор" нахабства не вистачило: машина "не про це".

toyota highlander 2020


Можливо, і треба було поїхати в ліс одному, знайти напівпересохше болітце і як слід помісити в ньому бруд... Але рада пасажирів більшістю голосів зійшлася на думці, що Highlander - автомобіль для їзди по асфальту. І робить він це, слід зазначити, зовсім непогано. Само собою, це з урахуванням габаритів і вагової категорії 2000+ кг. Насправді, тільки зовсім вже безшабашному водієві спаде на думку завантажити під зав'язку салон людьми, щоб штурмувати піщані дюни або перевіряти глибину броду.

Каблуки повыше. Топ-20 любимых премиум-кроссоверов в Европе

Як не дивно, від "Хайлендера" не поспішають вимагати доказів спроможності. Наприклад, того, що двадцяти з гаком сантиметрів кліренсу і "розумної" системи повного приводу навіть без особливих навичок у водія вистачить, щоб забезпечити проїзд майже в будь-яку точку обжитого людиною простору незалежно від погодних умов. Причому з комфортом. Правда, мені пощастило менше: під тиском громадської думки пасажирів, довелося везти всіх на природу, до річки, а звідти пробиратися до дачного селища об'їзною дорогою.

Не бачу перешкод

Уявіть собі середньої паршивості путівець, засипаний гравієм як тимчасовим покриттям і неабияк розбитий важкою технікою. Навіть місцеві жителі на легковиках там пробираються, що називається, затамувавши подих. Але "наш" кросовер, немов невелика яхта, перевалюється через вибоїни своїми величезними колесами, а на тряску навіть натяк відсутній! Звичайно, з урахуванням ваги не варто піддавати ходову частину надмірному розгойдуванню, - інакше завантажений під зав'язку "Хайлендер", того й дивися, "проб'є" підвіску.

toyota highlander 2020


Але в цілому водієві потрібно просто вибрати напрямок, приблизно допустиму швидкість і рухатися до мети, навіть не звертаючись за допомогою до цілого арсеналу електронних асистентів, як то вибору режиму руху або типу покриття під колесами. Кажучи чесно, поведінка "Хайлендера" за межами асфальтованих доріг мені сподобалося більше, ніж звички надпопулярного "Прадо". Навпаки, зібраний впевнений хід дуже нагадує поведінку легендарної "Сотки". Одного поля ягоди!

Всі б/у кроссовери на AUTO.RIA
Пропозиція про продаж
Всі б/у кроссовери на AUTO.RIA
від 21 753 грн до 21 567 345 грн

Манери "Крузера" новий кросовер перейняв тільки на бездоріжжі: асфальтові звички у "Хайлендера" гарні без жодних порівнянь. Зізнаюся, я очікував желеподібних відгуків кузова і розмазаних реакцій на роботу кермом. І у відповідь на звичне повідомлення з редакції "Як перші враження?" навіть відповів, що стартові кілометри здалися мені "холодцем". Добре, що найперші враження виявилися оманливими...

toyota highlander 2020


До того ж, перед відповіддю на повідомлення я встиг проїхати усього вісім кілометрів по гладкому асфальту проспекту Бандери. Потім була перевірка тиску в шинах і підкачка, - ось звідси і помилкові відчуття! Зате потім починаєш помічати деталі: зі зростанням швидкості на трасі автомобіль не кидає з боку в бік, він міцно тримається за задану траєкторію й не вимагає підрулювання. Підвіска при цьому відпрацьовує нерівності навіть жорсткіше очікуваного, а кермо стає "важчим".

Лаунж з перцем

У міському режимі їзди ця тяжкість не докучає, - як і надмірне передавальне відношення рульового механізму: робити зайві рухи не доведеться. І, як в міському потоці, так і за межами міста, на високих швидкостях в салоні переважає тихе шелестіння шин. Що у поєднанні з відмінною курсовою стійкістю дозволяє розслабитися і отримувати задоволення від дальньої поїздки. І тут настав час нагадати про здібності легкого на підйом бензинового V6.

toyota highlander 2020


Однозначно, бадьорість в його поведінці є у всьому діапазоні обертів і в будь-яких умовах руху, але особлива спритність прокидається, лише "нагорі". Розкрути мотор - і п'ятиметровий повноприводник починає "валити", як справдешній хетчбек! Судіть самі: першу сотню Highlander набирає за 8,5 секунд. А з урахуванням високої посадки набір швидкості відчувається ще гостріше. Втім, є і погані новини: при такій дошкульній їзді двотонна махина проковтує таку кількість палива, що з часом права нога підсвідомо тисне на педаль все легше і легше...

toyota highlander 2020


У режимі активної їзди значення 15 л/100 км - звичайна справа. Хоча, якщо є охота, можна й економити: мій персональний результат з урахуванням всіляких випробувань - 11,7. Теж чимало, якщо брати до уваги, що переважна частина поїздок пройшла за межами міської смуги. В цьому місці багато хто, як і ми самі, починають автоматично калькулювати установку газобалонного обладнання, але ГБО для мотора з комбінованим уприскуванням D-4S - справа непроста і недешева (хоча, вже здійсненна)...

Загалом, нічого нового: "Тойотівські" агрегати і раніше не відрізнялися скромним апетитом, споживаючи пальне відповідно до рівня своєї віддачі. З іншого боку, 15 літрів на сотню при активній їзді для 3,5-літрового атмосферника під капотом п'ятиметрового повноприводного автомобіля - цілком передбачуваний, і, я б навіть сказав, прийнятний показник. Натомість ви отримуєте рівну і впевнену тягу саме тоді, коли вона вам потрібна.

Треба зважуватися

Судячи з кількості "Хайлендерів" попередніх поколінь на дорогах і в каталогах з продажу вживаних авто на AUTO.RIA, у нової генерації є всі шанси завоювати свою аудиторію. Так, у таких автомобілів не буде тієї широкої публіки, як, скажімо, у "Прадо". Та й той нерідко купують для втіхи власного его... До того ж, більш практичні 7-місні модифікації Prado до нас, на жаль, офіційно не поставляються. А саме в них, часом так своєчасно закриваються усі "квартирні" питання і є особливий сенс.

Купити новий Toyota Highlander на AUTO.RIA
Пропозиція про продаж
Купити новий Toyota Highlander на AUTO.RIA
від 1 318 380 грн до 2 342 819 грн

До того ж, до заліку нового Toyota Highlander будуть зараховані звиклі "тойотівські" цінності: репутація марки, надійність "заліза", відмінна комплектація і впевнена поведінка на дорогах. Будь-яких дорогах. Тим, хто не готовий "зістрибнути" з гарантії на мотор заради встановлення ГБО, доведеться змиритися з високими витратами на пальне, - але можна почекати, поки в Україну доставлять гібридні версії "Хайлендера". Я сам вчинив би саме так.

Toyota Highlander 2020
Двигун
Тип бензиновий, V6
Робочий об'єм, см3 3456
Макс. потужність 249 к.с. при 5000-6600 об/хв
Макс. крутний момент 356 Нм при 4700 об/хв
Трансмісія
Привід постійний повний
КПП 8-ступінчаста АКПП Aisin
Ходова частина
Підвіска передня/задня незалежна Макферсон/незалежна, двохважільна
Гальма передні/задні дискові вентильовані/дискові вентильовані
Розмірність шин 235/65R18
Габарити
Довжина/ширина/висота, мм 4966/1930/1755
Колісна база, мм 2850
Дорожній просвіт, мм 204
Кількість місць 7
Маса без навантаження, кг 2015
Обсяг багажника, л 268-1909
Ємність паливного бака, л 68
Динаміка
Максимальна швидкість, км/год 180
Розгін 0-100 км/год 8,5 с
Витрата палива, л/100 км 9,4

 

Відгуки про Toyota Highlander

42 місце
Відмінно
185 відгуків
4.5
42 місце
Загальний рейтинг авто
  • Керування
    4.5
  • Надійність
    4.8
  • Комфорт
    4.5
  • Ціна
    4.2
  • Дизайн
    4.6

дизайн кузова, динаміка, дорожній просвіт, якість збірки, коробка передач

якість матеріалів

Усі відгуки про Toyota Highlander

Підпишіться на розсилку

Отримуйте першими новини в зручному форматі

Інші матеріали журналів

Коментарі (1)

Додати коментар до статті
Тарас | 17:38, 03 лип 2021

Навіщо на наш ринок возять с дефорсованим двигуном під рашкові налогові норми? Україна не Росія!

Обирайте для свого авто
Підібрати

Каталог автосервісів України

Дивитись всі →

Перевірено людьми