debug 0507 header1
debug 0507 header2
Тест-драйв Toyota Camry: на іншому рівні Назад
Тест-драйв Toyota Camry: на іншому рівні
Журнал AUTO.RIA № 459 Читати журнал →
AUTO.RIA
Нинішнє покоління японського седана Toyota Camry їздить українськими дорогами вже більше ніж два роки, а виглядає досі свіжо, навіть енергійно. І не дає забути про себе: варто було нам лише звикнути, притертися до вигадливого оформлення передньої частини, настав час його чергового оновлення. Не скажеш, що зміни впадають в око, та все ж-таки деякі зовнішні відмінності є. Щоправда, головні новини, як заведено, приховані усередині. Причому вельми суттєві!

Сьогодні знайомитимемося з черговим оновленням восьмого покоління одного з найпопулярніших бізнес-седанів на ринку України - Toyota Camry у кузові XV70. Під капотом автомобіля - нова бензинова атмосферна четвірка із серії Dynamic Force з кодом A25A-FKS: її об'єм 2,5 літра, а потужність - 207 к.с. Коробка передач - 8-ступінчастий гідротрансформатор Aisin.

Які моделі Toyota з пробігом найпопулярніші в Україні?

Максимальна комплектація Premium, що включає крім багатого списку базової версії ще й шкіряний салон, 18-дюймові диски, тризонний клімат-контроль, електропривод спинок другого ряду, систему моніторингу сліпих зон, повний комплекс систем активної безпеки Toyota Safety Sense, вентиляцію передніх крісел, електрорегулювання рульового колеса та інші опції коштуватиме 1 030 310 грн. Саме такий автомобіль побував у нас на тест-драйві.

toyota camry

Дивіться ширше на вибір кольору

Тестовий екземпляр за всіма законами жанру мав чорну масть кузова та відповідне оздоблення інтер'єру. Звично і знайомо, хоч на мій смак нудно і похмуро. Адже "Камрі" після оновлення пропонують у восьми варіантах кольору! Але сперечатися про смаки справа невдячна: головне, щоб смак як мінімум був. Так що наведу більш прагматичний аргумент проти: на чорному не так помітні ознаки рестайлінгу: відразу, без уважного та цілеспрямованого вивчення матчастини, визначити їх буде непросто.

Спробую спростити для вас це завдання: звертайте увагу на два елементи екстер'єру. Перший - нова решітка радіатора в бампері з іншим малюнком. Пам'ятаєте, у попередниці над бампером нависав "дзьоб"? Тепер його немає, натомість з'явилися хромовані вставки-"щоки" з обох боків. Другий - новий дизайн колісних дисків: тепер у базі пропонують 17-дюймове "лиття", замість колишніх 16 дюймів. Зауважу, видимих обновок зовсім небагато, але засмучуватися через це ні найменшого резону немає.

toyota camry


Адже саме XV70 - найкрасивіше покоління Camry за всю історію! Можливо, на мій смак, зате без натяжок та застережень. Раніше, крім незмінно похмурого чорного кольору, автомобіль мав ще й дуже тужливу зовнішність. А "наша" просто красуня! До речі, в ході закордонного тест-драйву гібридної версії ще в "доковидні" часи ми їздили на седані з білим перламутровим кузовом - вона просто дивовижна! Рекомендую потенційним покупцям сміливіше придивитися до палітри: не пошкодуєте.

У салоні ні до чого причепитися

Є зміни і в салоні. Їх теж не те щоб багато, зате в обмеженому просторі кокпіту вони більш помітні та корисні. Дисплей медіасистеми тепер має в топі 9 дюймів (було 8"), розташований він над центральними дефлекторами і нарешті отримав підтримку Android Auto і Apple CarPlay. Переїзд екрану ближче до рівня очей оцінять водії, які часто користуються навігатором з мобілки. Швидкодія самої системи, за відчуттями, покращала, а ще тут залишилися фізичні кнопки швидкого доступу з боків екрану. Зручно!

Посадка на місці водія зручна і оглядовість, як для седана, на висоті. Але в плані ергономіки є і пара напружуючих моментів. З блоком допоміжних кнопок, розташованим ліворуч від рульового колеса поза зоною видимості, змиритися ще якось можна: доведеться лише голову вліво нахиляти, щоб тицьнути прицільно. А ось звикнути за час тесту до цифрового різнобою щитка приладів особисто мені не вдалося.

Великі і зрозумілі стрілки тахометра і спідометра з красивим і добре читаним шрифтом не беруться до уваги: мова про екран бортового комп'ютера. У його меню легко заблукати, шрифти та розміри літер і цифр різні: в результаті користуєшся ним або під час зупинок, або вибираєш "на постійку" найважливіші дані на кшталт витрати палива.

До матеріалів, підгонки деталей, ергономіки і раніше було не причепитися, а зараз усе це залишилося на своїх місцях. Тільки не забувайте смартфон на полиці бездротової зарядки: якщо останню зсунути заради доступу до підстаканників, про «трубу» можна просто забути.

toyota camry


Задній диван у топовому виконанні має електричне регулювання, а місця для ніг на другому ряду просто завалися. Сонцезахисні шторки на бічних шибках, електропривод задньої шторки з розкішного пульту в підлокітнику тільки додають балів до рівня комфорту. Причому троє рослих розмістяться тут майже без сорому в плечах та інших частинах тіла.

Єдине "але": через регульований диван страждає багажник: його в найдорожчій версії збільшити за рахунок складання спинок не вийде, а маленький лючок для довгомірів ситуацію не дуже й рятує. Зате доступ у багажний відсік з вулиці гарний: з широким проємом та зручною висотою "порогу". Завантажуй - не хочу.

Потужність вища - витрата менша

Але й за кермом оновлена "Камрі" нудьгувати не дасть! Не в останню чергу завдяки вдосконаленому комплексу Safety Sense (втім, це опція). Система автоматичного гальмування розпізнає пішоходів і велосипедистів не тільки попереду, але й на перпендикулярних курсах при повороті. Розслаблятися, звісно ж, не варто, але в міських умовах почуваєшся набагато комфортніше, - особливо з урахуванням масового виїзду на дороги кур'єрів служб доставки їжі на різних двоколісниках.

toyota camry


Силовий агрегат моделі 2AR-FE замінили новим мотором того ж об'єму: на ньому замість розподіленого упорскування тепер використовується комбіноване, ступінь стиснення збільшили з 10,4:1 до 13:1, але досі допускається використання "92-го" бензину. Надбавка в потужності - 26 к.с. (207 проти 181 у старого мотору) і досягається вона трохи раніше: на 4000 об/хв проти 4100 у 2AR-FE.

Цифри цифрами, а розганяється "Камрі" справді спритніше: до сотні - за 8,7 секунд замість колишніх 9,9. Напевно це виходить і завдяки новому "автомату" на 8 ступенів (на "дорестайлі" стояла КПП на 6 передач). Зауважу, що при різкому розгоні з педаллю в підлогу перемикання на другу передачу супроводжується легким, але відчутним поштовхом, але в іншому КПП демонструє плавність і поступливість. А ще уміє економити паливо: акуратна їзда містом може привезти навіть менше заявлених 9,3 на сотню.

Не рекорд, звісно, але для такого об'єму цілком непогано. Брати участь у всіх світлофорних сутичках за кермом Camry бажання немає: заради них над мотором доводиться неабияк знущатися, хоча для безпечного виконання маневрів і впевненої їзди в темпі потоку тяги цілком вистачає. При цьому немає жодного гулу з-під капоту чи ривків при перемиканнях: водій працює "у третину педалі", а то й менше.

Їзда - на новій висоті

А що на трасі? Та майже та ж історія: все відбувається з достатнім запасом впевненості в тягових здібностях силового агрегату, "Камрі" може легко і тихо (спасибі покращеній шумоізоляції) їхати швидко і не нишпорить дорогою при виконанні швидкісних маневрів. Модульна платформа TNGA, на якій побудовано безліч моделей марки, вміє дарувати задоволення водіям, які віддають перевагу активній їзді.

toyota camry


Порівняно з минулим поколінням "сімдесятку" ніби притиснули до асфальту для більш гладкого силуету та драйверського характеру, правда, за це довелося заплатити сантиметром дорожнього просвіту. Так що не любить Camry тільки колію: потрапляючи до неї, седан починає відчутно "нервуватись" і нишпорити.

Невеликий дефіцит простору під губою переднього бампера іноді відчувається біля високих бордюрів, але великої напруги не створює. Зате центр ваги автомобіля став нижчим на 20 мм, а в парі з гострим та щільним кермом кругові розв'язки та швидкі повороти можна проходити без перехоплення керма! Причому "зусилля у відповідь" не зникає навіть на малих кутах відхилення, а зі зростанням швидкості і кутом повороту тільки наростає.

toyota camry


Ні, я не намагаюся переконати вас у тому, що Toyota Camry стала азартною, але, принаймні, в аморфній поведінці або повній відсутності темпераменту її тепер не викриєш. У водія з'явився зрозумілий та, головне, точний зв'язок з автомобілем, і цей процес став цікавим і вабливим чи не вперше за всю історію моделі. Навіть з огляду на те, що зі зростанням швидкості в повороті "Камрі" стримано і незворушно пливе назовні всіма колесами.

Але це якщо говорити про поведінку на гладкому асфальті, адже в країні є гірші дороги. Так ось різноманітні дрібні вади покриття "районок" просто губляться в надрах підвіски, а нерівності середнього калібру стають ледь помітними. І навіть самою паршивою дорогою "Камрі" рухається із завидною гідністю, без гострих ударів відпрацьовуючи ями, котрі "проспав" водій.

Зі стану рівноваги вивести її може тільки асфальт, що зійшов весною, але в міжсезоння Camry все ще буде взута в зимові покришки, так що запасу енергоємності та плавності ходу, скоріш за все, вистачить ще на якийсь час.

У підсумку

Інвестуючи в таке рухоме майно, як Toyota Camry, майбутній власник точно знає, що попит на цю модель не зміниться, що про надійність переживати не варто, а ціни на вторинному ринку приємно порадують. Проти таких аргументів особливо не попреш, так що сильних конкурентів у "Камрі" в Україні не так багато, навіть якщо враховувати техніку з пробігом: Mazda 6, Skoda Superb, Volkswagen Passat, Peugeot 508 та Opel Insignia.

toyota camry


Вхідний квиток до ліги камристів обійдеться вам як мінімум у 772 471 грн, що, враховуючи рівень оснащення та відмінний двигун, є чи не найкращою пропозицією на ринку. Втім, розкид цін не те що критичний, а спостерігачам на тротуарі буде складно зрозуміти на якій саме комплектації ви зупинилися.

Скільки за нову Toyota Camry на AUTO.RIA?
Пропозиція про продаж
Скільки за нову Toyota Camry на AUTO.RIA?
від 1 160 278 грн до 1 725 760 грн

Фундаментальними особливостями японського седана завжди були невбивність і непробивність. Так що за підсумками нещодавнього оновлення інженерам та дизайнерам Тойоти вдалося додати кілька балів у карму Camry: не лише за успіхи щодо дизайну та драйву, але й за відмінний їздовий комфорт.

Toyota Camry 2021
Двигун
Тип бензиновий L4
Робочий об'єм, см3 2487
Макс. потужність 207 к.с. при 6600 об/хв
Макс. крутний момент 243 Нм при 4000-5000 об/хв
Трансмісія
Привід передній
КПП 8-ступінчаста автоматична
Ходова частина
Підвіска передня/задня незалежна, Макферсон/незалежна, багатоважільна
Гальма передні/задні дискові вентильовані/дискові
Розмірність шин 235/45R18
Габарити
Довжина/ширина/висота, мм 4885/1840/1455
Колісна база, мм 2825
Дорожній просвіт, мм 155
Кількість місць 5
Обсяг багажника, л 469
Ємність паливного бака, л 60
Споряджена маса, кг 1655
Динаміка
Максимальна швидкість, км/год 210
Розгін 0-100 км/год 8,7 с
Витрата палива в змішаному циклі 6,8 л/100 км

 

Відгуки про Toyota Camry

39 місце
Відмінно
956 відгуків
4.5
39 місце
Загальний рейтинг авто
  • Керування
    4.3
  • Надійність
    4.7
  • Комфорт
    4.6
  • Ціна
    4.2
  • Дизайн
    4.5

дизайн кузова, динаміка, дорожній просвіт, якість збірки, коробка передач

якість матеріалів, шумоізоляція

Усі відгуки про Toyota Camry

Підпишіться на розсилку

Отримуйте першими новини в зручному форматі

Інші матеріали журналів

Коментарі (2)

Додати коментар до статті
Сергей | 14:33, 30 лист 2021

На другой высоте , но только с движком 3.5 !!!! И никакой гибрид и тем более 2.5 и рядом не стоит , с нормальным движком 3.5 , жаль что в нашу страну поставили всего 80 официальных машин 3.5 в конце 2020 года !

Слава | 13:28, 04 груд 2021

Да 3.5 официалов было всего 80 машин и что удивило по нормальной цене , в ристайлинге не было ни одной , 2023 новый кузов , скорее всего 2.4 турбо пойдёт , но и конечно же никому не нужный гибрид

Обирайте для свого авто
Підібрати

Каталог автосервісів України

Дивитись всі →

Перевірено людьми